Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008

Eκ μέρους του κυρίου Λουίτζι...

"...Ένα έργο δεν οικοδομείται σαν μία λογική αλυσίδα συλλογισμών, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά στολίδια επιτήδεια διαλεγμένα.
...Η τέχνη είναι ζωή, όχι μία αλυσίδα από ιδέες. Η τέχνη πεθαίνει όταν στηρίζεται σε μία αφηρημένη ιδέα, ή σε ένα περιστατικό, όταν ο συγγραφέας διαλέγει από πριν, συνειδητά και εκ προμελέτης θα έλεγα, τις εικόνες και τους διαλόγους που θα χρησιμεύσουν σαν σύμβολα κάποιου λίγο-πολύ φιλοσοφικού συμπεράσματος. Το έργο δεν δημιουργεί ανθρώπους, οι άνθρωποι δημιουργούν έργο. Πρώτη και βασική προυπόθεση είναι οι άνθρωποι. Ανεξάρτητοι, ζωντανοί, αποκολλημένοι από τον συγγραφέα τους και όχι πιόνια του. Με αυτούς και μέσα απ΄αυτούς, θα προβάλλει η ιδέα του έργου.
...Το καλλιτεχνικό αυτό θαύμα μπορεί να επιτελεστεί μόνον αν ο συγγραφέας βρει λέξεις που προκαλούν και προωθούν τη δράση, λέξεις ζωντανές που να κινούνται, εκφράσεις άμεσες, αδιάρρηκτα δεμένες με τη δράση, φράσεις ευθύβολα διαλεγμένες που να προσδιορίζουν και να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του θεατρικού ήρωα που τις εκφέρει, που να είναι αναντικατάστατες και που να ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο θεατρικό ήρωα, σε μία κατάσταση. Με λίγα λόγια, λέξεις, εκφράσεις, φράσεις που είναι αδύνατο να επινοηθούν ερήμην του ήρωα, αλλά που γεννήθηκαν όταν ο συγγραφέας ταυτίστηκε με τον ήρωά του αυτόν σε σημείο που να τον βλέπει όπως ο ίδιος ο ήρωας βλέπει τον εαυτό του".
Τον κάλεσα το πρωί για καφέ-έφυγε τώρα-πάει 11:00...Ευχαριστήθηκα πολύ την κουβέντα μας...Κουβέντα τώρα... Ξέρετε..αυτός μιλούσε κι εγω άκουγα...Αλλά κι εγώ μίλησα..Είπα "Καλημέρα κύριε Πιραντέλλο", μου είπε να μου μιλάς στον ενικό κι έτσι στο τέλος του είπα και"Αντίο κύριε Λουίτζι.Να ξανάρθετε.Θα σας περιμένω!
Μου άρεσαν όσα διάβασα, τα συνέδεσα με το κομμάτι 'δράση' του δασκάλου και σκέφτηκα να τα μεταφέρω.Καλή Κυριακή σε όλους!

4 σχόλια:

Μαρία Ψαριανού είπε...

Νέλλη μου,
Εξαιρετικό το κείμενο που μας έστειλες!! Μου θυμίζει λόγια του Δασκάλου μας. Σ'ευχαριστούμε!
Όσο για το βιβλίο "Ο Μάγος" του Fowels δεν το έχω διαβάσει ούτε εγώ. Στέλνω μόνο τη σύντομη περιγραφή του από το site του Ελευθερουδάκη μήπως και βοηθήσω να βρεθεί η απάντηση.
Τι είπε στην "Ιθάκη", αυτός ο σοφός γέρο Αλεξανδρινός; Μακρύς ο δρόμος... και σε συμβουλεύει να εύχεσαι να είναι πράγματι μακρύς, αφού εκεί κρύβεται πάντα η αξία. Δεν ήταν παρά μόνο αφού γράφτηκε "Ο μάγος" που άρχισα να καταλαβαίνω γιατί έγινε το δικό μου ταξίδι. Ελπίζω να το απολαύσετε για τους δικούς σας λόγους, αλλά ένας ουσιαστικός λόγος για μένα ήταν για να δείξω ότι αγαπώ -όπως ακόμη την αγαπώ- την Ελλάδα. Αυτή παραμένει η γη και το τοπίο όπου γέροι και νέοι, άντρες και γυναίκες, μπορούν ακόμη να βρουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη θεία επιταγή του Σωκράτη: γνώθι σαυτόν.(Προλογικό σημείωμα του Τζων Φώουλς για την ελληνική έκδοση)

νελλη είπε...

Ενδιαφέρον...Μάλλον θα φροντίσω να προλάβω να το διαβάσω...Καλημέρα Μαράκι!
υ.γ. Νομίζω είσαι ένας μικρός Ηρακλής Πουαρώ τελικά...

Έλενα Χασαλεύρη είπε...

Νέλλη σε ευχαριστούμε πολύ για το κείμενο,Εξαιρετικό!
Παιδιά χάθηκα λίγο από το blog μας τις τελευταίες μέρες και μπήκα πολύ βιαστικά να δω τα νεότερα. Δεν πρόλαβα να δω αν έχει απαντήσει κάποιος στο quiz, αλλά έχω μία απάντηση. Ο Μάγος του Fowles διαδραματίζεται στην Αναργύρειο
Σχολή των Σπετσών καθώς ο κ. Fowles είχε εργαστεί εκεί ως καθηγητής Αγγλικής. Τώρα, αν έχει κάποια άλλη σχέση με εμάς..;Δε γνωρίζω...Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...;
Φιλιά σε όλους!

Βιργινία είπε...

"Πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι οι άνθρωποι": τι όμορφη κουβέντα! Νέλλη, σ' ευχαριστούμε για το κείμενο... όσο για το κουίζ, έχει πλάκα να ψαχνόμαστε, δεν είναι έτσι;