Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Σπέτσες 2010

9η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο
«Θεατρικές διαδρομές»
Σπέτσες 25-31 Ιουλίου 2010
για εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές, στελέχη ΜΚΟ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εργαστήριο 1: «Το θερμό και το ψυχρό στην τέχνη του θεάτρου»,
Δημήτρης Καταλειφός - σκηνοθέτης, ηθοποιός.

Εργαστήριο 2: «Τραγικός χορός: αφετηρία & προορισμός»,
Φίλιππος Τσαλαχούρης- συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής
του Ωδείου Αθηνών.

Εργαστήριο 3: «Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές
στη σχολική τάξη»,
Στάθης Μαρκόπουλος- κουκλοπαίχτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος
της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMA Hellas.

Εργαστήριο 4: “Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Μαθητή
και τις Παραστατικές Τέχνες”
David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, εμψυχωτής του Θεάτρου για την
Ανάπτυξη, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Winchester
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, δραματουργός, ηθοποιός

Εισήγηση, προβολή ταινιών: Michael Meschke, Emeritus Professor in Puppet Theatre,
Στοκχόλμη, Σουηδία.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1
«Το θερμό και το ψυχρό στην τέχνη του θεάτρου»
Δημήτρης Καταλειφός - σκηνοθέτης, ηθοποιός

Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα διερευνηθούν όλα τα βήματα και στάδια που είναι απαραίτητο να διανύσει και να διερευνήσει ο ηθοποιός ώστε να μετασχηματίσει το υλικό της ζωής σε καλλιτεχνική πράξη. Θεμελιώδεις έννοιες, όπως ο χώρος, ο χρόνος, το υποκείμενο, οι περιστάσεις, οι σχέσεις, ο σκοπός, τα εμπόδια θα αποτελέσουν αφετηρία και βάση για την ανακάλυψη, τη σύνδεση και τη μεταμόρφωση της βιωματικής εμπειρίας σε θεατρική δράση. Στην αρχή θα διερευνηθούν ένα-ένα τα παραπάνω «οκτώ βήματα για τη συνειδητοποίηση», σε συνάρτηση με στιγμές και συμβάντα της καθημερινής ζωής. Μέσω του διαλόγου, ασκήσεων και αυτοσχεδιασμών θα παραχθεί το απαραίτητο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εργαλείο για την επεξεργασία μιας σκηνής ενός θεατρικού έργου. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει επίσης ασκήσεις για τις πέντε αισθήσεις, καθώς και επεξεργασία ενός αποσπάσματος από τον Άμλετ του Σαίξπηρ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις θεατρικής παιδείας, να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια, να έχουν μαζί τους ένα σημειωματάριο και να προσέλθουν με παιγνιώδη διάθεση.

Ο Δημήτρης Καταλειφός γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1975. Από τότε εργάζεται ως ηθοποιός. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στις θεατρικές ομάδες «ΣΚΗΝΗ» και «ΕΜΠΡΟΣ». Έχει σκηνοθετήσει τρεις παραστάσεις. Διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ωδείο Αθηνών. Έχει παίξει σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2
«Τραγικός χορός: αφετηρία & προορισμός»
Φίλιππος Τσαλαχούρης - συνθέτης, καθηγητής της Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών

Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα διερευνηθούν τρόποι διδασκαλίας και μελέτης του τραγικού χορού. Τόσο στην τραγωδία όσο και στην κωμωδία ο χορός αποτελεί το θεματοφύλακα της ποιητικής ουσίας του έργου. Το εργαστήριο περιλαμβάνει ιστορική ανασκόπηση τρόπων και μεθόδων αντιμετώπισης του χορού, κυρίως από τη μουσική πλευρά, με πρακτικά παραδείγματα και ενεργή συμμετοχή.
Στη συνέχεια θα μελετηθούν κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά χορικά ιστορικών παραστάσεων. Τέλος, θα αναλυθούν και θα «παρασταθούν» δύο χορικά: ένα τραγικό και ένα κωμικό, με σκοπό την πλήρη κατανόηση της διαδικασίας από το αρχαίο κείμενο στη μετάφραση, από τη μετάφραση στη μελέτη του λόγου, από την πρόζα στο τραγούδι, από τη μουσική δομή στη σκηνή. Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια,

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική τον Αύγουστο του 1969 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε με υποτροφία φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Τα πτυχία του συνοδεύονται από διακρίσεις και χρηματικά βραβεία. Είναι ένας από τους πολυγραφότερους και πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι Τέσσερις Συμφωνίες, μονόπρακτες όπερες, Κοντσέρτα για βιόλα, κοντραμπάσο, πιάνο, βιολί κ.α. η ελεγεία Σμύρνη, η πόλη που ταξίδευε στον ουρανό, οι τρεις Λειτουργίες, η καντάτα Cerigo, η Σονάτα για βιολί & πιάνο, τα τέσσερα Κουαρτέτα εγχόρδων, το χορωδιακό Η Γάτα και το φεγγάρι κ.ά. Έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλές χώρες από κορυφαία μουσικά συγκροτήματα και εκτελεστές. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» από το 1991 μέχρι το 2005. Έχει συνθέσει μουσική για περισσότερα από σαράντα θεατρικά έργα (Θέατρο Τέχνης, Εθνικό Θέατρο κ.α.). Από το Σεπτέμβριο του 2004 διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών. Εξελέγη τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1997. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3
«Το θέατρο της εμψύχωσης: διαδραστική αφήγηση και εφαρμογές
στη σχολική τάξη»
Στάθης Μαρκόπουλος - κουκλοπαίχτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της
Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMA Hellas

Συνολική θεώρηση της διαδικασίας παραγωγής μιας παράστασης με κούκλες: επιλογές, σχεδιασμός, δραματουργία, κατασκευές, εμψύχωση του μαγικού σύμπαντος. Μετατροπή του εκπαιδευτικού στόχου σε θεατρικό στόχο.


Ο Στάθης Μαρκόπουλος φοίτησε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας και μαθήτευσε στον ισπανικό θίασο κούκλας Marionetas del Matadero και στην Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Πράγας. Από το 1992 ασκεί επαγγελματικά την τέχνη της θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε παραγωγές του «Κουκλοθέατρου Αγιούσαγια!» (6 έργα για τον δρόμο και το θέατρο), του οποίου είναι ιδρυτής, καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους (22 παραγωγές). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο, σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Στο εργαστήριο του κουκλοθέατρου Αγιούσαγια, οργανώνει ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης πάνω στη θεατρική μαριονέτα, από τον οποίο έχουν περάσει αρκετοί από τους νέους επαγγελματίες του χώρου. Από το 1994 διευθύνει το περιοδικό ΝΗΜΑ. Έχει μεταφράσει και εκδώσει κείμενα γνωστών κουκλοπαικτών στα ελληνικά. Από το 2001 είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNIMA).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα mPPACT “Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με κέντρο το Μαθητή και τις Παραστατικές Τέχνες”
David Pammenter, σκηνοθέτης, παιδαγωγός, εμψυχωτής του Θεάτρου για την
Ανάπτυξη, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Winchester
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, ηθοποιός
Γλώσσα: Θα υπάρχει βοήθεια στη μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά
Το σεμινάριο προτείνει μια μεθοδολογία, η οποία θα βοηθήσει όσους λειτουργούν στο χώρο εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων να συνειδητοποιήσουν και να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους. Βασικό στοιχείο στην παιδαγωγική πράξη που προτείνεται είναι παιδαγωγοί και μαθητευόμενοι μαζί να πορεύονται σε μια διαδικασία μάθησης και κατανόησης του κόσμου, να αναπτύσσουν κοινούς προβληματισμούς, να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να εκφράζονται. Σύμφωνα με τις αρχές Παιδαγωγικής που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα, ο κόσμος που ζούμε μπορεί να αλλάξει και οι νέοι μπορούν να ορίσουν το δικό τους χώρο μέσα σε αυτόν τον κόσμο, να μιλήσουν για τη δική τους ιστορία και να ακούσουν τις ιστορίες των άλλων. Η μεθοδολογία διερευνά παιδαγωγικές-μαθησιακές θεωρίες πρωτοπόρων θεωρητικών και αναδεικνύει τις δυνατότητες που παρέχει στο πεδίο της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων, η θεατρική και άλλες τέχνες.
Η επιμόρφωση συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη. Στο σεμινάριο θα διερευνήσουμε ζητήματα του εαυτού και του άλλου, θα εστιάσουμε σε ζητήματα ταυτότητας, θα αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητά μας, την κριτική μας σκέψη και θα προσδιορίσουμε και θα επαναπροσδιορίσουμε τις αντιλήψεις που σχετίζονται με την κοινωνική δομή και την κοινωνική πραγματικότητα που καλούμαστε να ζήσουμε ως ενεργοί πολίτες.
Συγκεκριμένα το σεμινάριο περιλαμβάνει:
• προσεγγίσεις –ασκήσεις συγκρότησης και δυναμικής της ομάδας
• θεωρητική προσέγγιση (τι σημαίνει εκπαίδευση, πώς σχετίζεται με τα δικαιώματα του παιδιού, πώς ακριβώς δουλεύουμε και πού το στηρίζουμε)
• αξιοποίηση των προσωπικών εμπειριών, και μεταμόρφωσή τους σε υλικό για παρουσίαση
• πέρασμα από το προσωπικό στο συλλογικό με διαφορετικές θεατρικές τεχνικές και φόρμες και με την αξιοποίηση πολλών μορφών τέχνης (μουσική, κίνηση, οπτικοακουστική έκφραση, ακίνητες εικόνες, χάρτης ζωής, ανακριτική καρέκλα, κ.ά)
• αξιολόγηση, εξέλιξη, σχεδιασμός για μελλοντική εφαρμογή
Το πρόγραμμα mPPACT είναι ένα επιμορφωτικό σεμινάριο που προέκυψε από τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius 2.1. (Χώρες: Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Κύπρος, Δανία με 8 εταίρους.Είναι πιστοποιημένο ευρωπαϊκό σεμινάριο επιμόρφωσης που περιλαμβάνεται στο Comenius-Grundtvig Training Database https://webgate.ec.europa.eu/llp/istcoursedatabase
Τα στάδια του προγράμματος: ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα mPPACT περιλαμβάνει
στάδιο προετοιμασίας, στάδιο εφαρμογής, τελικό στάδιο- ανταλλαγή, παρουσίαση.
* Θα συζητηθεί η δυνατότητα να οργανωθεί εφαρμογή mPPACT από τους συμμετέχοντες μετά την επιμόρφωση, στις ομάδες/τάξεις τους.
Στην επιμόρφωση και την εφαρμογή θα συνεισφέρουν και άλλοι εμψυχωτές από την παιδαγωγική ομάδα mPPACT και θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες το εγχειρίδιο του προγράμματος στα Αγγλικά.

Ο David Pammenter είναι σκηνοθέτης θεάτρου, συγγραφέας, επιμορφωτής καλλιτεχνών/ενεργών πολιτών και παιδαγωγών. Είναι ομότιμος Principal Lecturer στο Πανεπιστήμιο Winchester, Μ. Βρετανία, όπου τώρα διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το Θέατρο για την Ανάπτυξη. Είναι επίσης επισκέπτης λέκτορας, σκηνοθέτης, σύμβουλος και εξεταστής σε μια σειρά Πανεπιστημίων, Εταιρειών και οργανισμών στη Μ. Βρετανία και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας Belgrade του Coventry (Belgrade TIE Team Coventry), της πρώτης ομάδας για την Θεατροπαιδαγωγική (Theatre-in-Education), της οποίας ήταν συντονιστής για 8 χρόνια και η οποία αποτέλεσε πρότυπο για αυτή την πρακτική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση (DIE, Drama in Education). Διετέλεσε για 11 χρόνια Principal Lecturer και Διευθυντής Τμήματος για το Rose Bruford College of Speech and Drama όπου εκπαίδευε ηθοποιούς και εμψυχωτές θεάτρου. Έχει μεγάλη εμπειρία δουλειάς στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και η πρακτική κινούνται στο χώρο του Θεάτρου για την Ανάπτυξη (T&FMD - Theatre & Media For Development), στις στρατηγικές ανάπτυξης πολιτισμικής δράσης και εκπαίδευσης, καθώς και στην εκπαίδευση ενεργών πολιτών /ηθοποιών και εκπαιδευτικών. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης πλήθους θεατρικών εταιρειών και εκπαιδευτικών καινοτομιών σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και ηθοποιός. Έχει διδάξει θεατρική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως: ολοήμερα σχολεία, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Γέρακα και σε πλήθος σεμιναρίων ενηλίκων με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και άλλους φορείς (Κέντρο Δραματοθεραπείας Αιών, ΣΑΝ, Μαιρηβή, Μικρό Πολυτεχνείο κ.ά). Δραματουργία/ ιστορία θεάτρου σε Δραματικές Σχολές (Ωδείο Αθηνών, Σχολή Θεάτρου Εμπρός, Σχολή Θ. Γράμψα/Κ. Καζάκου, σχολή Τ. Χαλκιά, Art Academy Ακμή κ.ά.), καθώς και Διδακτική του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Δραματουργία Κουκλοθεάτρου στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του εκπαιδευτικού βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων- ΥΠΠΟ) και μέρους του βιβλίου «Βιωματική διδασκαλία της ιστορίας μέσω του θεάτρου» (προσωρινός τίτλος αναμένεται το 2010) . Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα και εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και αυτόνομες εκδόσεις. Οργάνωσε το θεατρικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (1997-2004). Παίζει στο θέατρο (12), έχει συνεργαστεί ως δραματουργός με πολλές ομάδες θεάτρου και χορού (16) και έχει σκηνοθετήσει 4 παραστάσεις.

Εισήγηση – προβολές ταινιών
Ο Michael Meschke, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, καθηγητής της θεατρικής τέχνης, θεωρείται ο «μαριονετίστας του 20ου αιώνα». Διεύθυνε το τμήμα κουκλοθεάτρου Dramatiska Institute της Στοκχόλμης, είναι μέλος της Σουηδικής Θεατρικής Aκαδημίας και η ψυχή του Marionetteatern της Σουηδίας. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα κλασικών, όπως οι Έλληνες τραγικοί ποιητές, ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε, έργα νεότερων συγγραφέων, όπως ο Αλφρέντ Ζαρύ, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Μπορίς Βιαν, καθώς και έργα από λαϊκές παραδόσεις.
Δουλειές του καλλιτέχνη που έχουμε δει στην Eλλάδα είναι η Aντιγόνη στο Λυκαβηττό το 1978, ο Κύκλος του Oιδίποδα το 1980 και η παράσταση του ταϊλανδέζικου έπους το 1984. Το 1985 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Mαριονέτας της Ύδρας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας στη Σαρλεβίλ-Μεζιέρ το 2009 τιμήθηκε από το Διεθνές κέντρο Μαριονέτας για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Bιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα σουηδικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γκούντενμπεργκ τα βιβλία Το θέατρο στα ακροδάκτυλα (2004), Τρεις ελληνικοί μύθοι (2007) και Πρόσωπα / Visages (2009). www.michaelmeschke.com

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Πληρ. www.TheatroEdu.gr, E-mail: info@theatroedu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: